Menu Zavřeno

13:00 Family gospel Ostrava + UA

Na začátku března poskytla huť LIBERTY ubytování sedmdesáti uprchlíkům z Ukrajiny na firemním hotelu Kovák v Ostravě-Kunčičkách. Se zabezpečením potřeb pro rodiny, které utekly před válkou, huti od začátku pomáhal otec Dariusz Sputo z farnosti v Ostravě-Kunčičkách. Během jednoho setkání přišel s myšlenkou, že bychom možná mohli zkusit zapojit ukrajinské rodiny do festivalu Slezská lilie, který organizuje.

Nápadu se ujal komunitní gospelový sbor Family Gospel Ostrava, jehož členové se s rodinami na Kováku skamarádili a začali společně zpívat. Nebylo to snadné, protože někteří uprchlíci zde bydleli jen po omezenou dobu, takže sice dnes umí svůj part, ale odstěhovali se do jiného města, státu nebo se už stihli vrátit zpátky na Ukrajinu.

S několika maminkami a jejich dětmi se nakonec podařilo nacvičit trojhlasně dvě písničky – ukolébavku Angels by your side od dánského skladatele H. Ch. Jochimsena a Fix You od kapely ColdPlay, kterou zaranžovala a upravila izraelská parta Koolulam. Pokus o původní ukrajinskou píseň proběhl také, ale neúspěšně. Přesto…

Angels by your side je modlitbou rodičů, když uspávají své děti:

I pray that angels will be just by your side so you may see,

that God in heaven he will take good care of you and me.

Angels, I see angels, angels by your side.

Family Gospel Ostrava ji zpívá v češtině takto:

Andělé strážní kéž bdí, nad spánkem tvým svou stráž drží.

Já vím, že Bůh se o tebe i o mě postará,

Strážné, anděly strážné z lásky posílá.

V FGO bylo velkým přáním tuto ukolébavku zazpívat ukrajinsky…jenže to dlouho vypadalo, že nikdo z uprchlíků nebude schopen text přebásnit. Nakonec se mezi uprchlíky objevila mladá žena Alexandra Kalinovska , která hovořila několika světovými jazyky…a vyšlo najevo, že jako své hobby překládá do ukrajinštiny světové muzikály. A krásný ukrajinský text byl na světě. K původnímu významu Alexandra přidala kousek naléhavosti a smutku, který teď prožívají:

Хай у земному Життю Направить янгол Путь твою.

Про ласку Божу В час негожий я для нас молю.

Янгол, стоїть янгол  За плечем твоїм.

Význam je:

Kéž anděl chrání tvou životní cestu.

Pro lásku Boží, se za nás v těžké chvíli modlím, 

aby andělé stáli po tvém boku. 

Kromě Angels zazní ještě písnička Fix You v aranži od Koolulam. Koolulam je parta hudebníků, kteří v Izraeli pořádají pěvecké workshopy. Určí místo a čas, lidé si koupi lístek, dorazí na místo, a oni naučí třeba tisíc lidí najednou během několika málo hodin hlasy nějaké písničky. Pak z toho vyrobí video, které má na internetu sledovanost v řádech milionů shlédnutí (vidět společně zpívat Izraelce a Araby je fakt zážitek). Fix You mělo trochu jiný příběh, protože Koolulam vytvořili aranž během covidu. Nesmělo se zpívat společně, a tak udělali on-line událost, do které se mohl zapojit úplně kdokoli z celého světa, výsledek byl zase úžasný:https://youtu.be/h_7jvxBObaw

K písničce Fix You se Koolulam asi před dvěma měsíci vrátili, udělali tentokrát živou událost a výtěžek workshopu poslali na Ukrajinu. Část písničky předělali do ukrajinštiny, takže text získal další emoce a rozměr. Sbor Family Gospel Ostrava si od nich tuto verzi včetně ukrajinské části půjčil, trošku ji upravil a zazpívá ji společně s Ukrajinci z Kováku.